Hur ställer man in analog väckarklocka?

vackarklocka-butik

I den moderna digitala världen finns det ibland inget som går upp mot en klassiker. En analog väckarklocka kan tyckas vara ett steg bakåt, men den har många fördelar. Den kommer inte att svika dig om strömmen går, du behöver inte oroa dig för blått ljus och den är mycket pålitlig, när du väl lärt dig hur man använder den på rätt sätt, men jag lovar att det inte är så svårt!

Vad är en analog väckarklocka?

Mekaniska klockor har anor från 1400-talet. Det faktum att de fortfarande används i dag är ett bevis på deras fördelar.

En analog väckarklocka är en sängklocka med en klassisk urtavla och en uppsättning visare. Vanligtvis används tre av visarna för att ange tiden, medan den fjärde visaren används för att ange den tid då larmet ljuder. Traditionella analoga klockor hade två metallklockor monterade på toppen och separerade med en hammare. Hammaren skulle slå mot klockorna och utlösa larmet.

Våra väckarklockor ersätter det slitsamma ljudet från metallklockan med ett mjukt pipande ljud, vilket ger en mjukare övergång mellan sömn och uppvaknande. Moderna versioner har vanligtvis ljudet i lådan. Klockmekanismerna är också placerade inuti.

Hur ställer man in analog väckarklocka?
Hur ställer man in analog väckarklocka

Mekaniska kugghjul, är det så en analog klocka fungerar?
Ja, mekanismerna i den analoga klockan består av en rad kugghjul och en rörelse. Växlarna drivs vanligtvis av ett batteri, men kan också drivas av ett eluttag. Kugghjulen driver väckarklockans visare och regleras av ett oscillerande hjul, som kallas urverket.

Det är rörelsen som får klockan att ”ticka”. Alla dagens klockor ”tickar” dock inte.
Vissa klockor ”sveper” och även de som gör det gör det ofta tyst. Kugghjulen och hjulen kan få dig att tro att analoga väckarklockor producerar ett irriterande tickande ljud, men det är absolut inte fallet med Radio Alarm Clock! Våra väckarklockor är tysta tack vare deras kvartsrörelse.Förutom att vara helt tysta har kvartsrörelser också följande fördelar:

  • Batteridrivna: du behöver inte dra upp dem för att hålla tiden.
  • Noggrannhet: Dessa rörelser är bland de mest noggranna.
  • Lågt underhåll: Med färre delar som måste underhållas och bytas ut har klockor med kvartsurverk en lång livslängd och kräver minimalt underhåll.
  • Prisvärd: Väckarklockor med kvartsrörelse är relativt enkla att tillverka jämfört med andra typer av rörelser, vilket gör dem mer prisvärda.

Alternativet till analoga klockor är digitala väckarklockor. Digitala väckarklockor visar tiden digitalt i stället för att använda en klockvisare och en urtavla. De kan vara enkla, med endast en tidsvisning med larmfunktion, eller mer komplicerade, med radio och andra alternativ.

Relaterad artikel: Vilken roll spelar väckarklockan för att förbättra sömnen?

Liknande artikel: Hur får man en god natts sömn?

Varför välja en analog väckarklocka?

Det finns några skäl till varför du kanske vill använda den klassiska analoga väckarklockan i stället för den digitala.

analog väckarklocka

# 1 Ingen ljus

Digitala väckarklockor tenderar att avge ljus, detta ljus kan vara svagt eller starkt, men om du gillar att sova i ett mörkt rum kan den digitala väckarklockans ljus som avges av tiden störa din sömn. Om du råkar vakna under natten kan ljuset från din digitala väckarklocka vara ett ovälkommet intrång och kanske till och med göra det svårare att somna om.

En annan aspekt av en digital väckarklocka som kan påverka din sömn negativt är det blå ljuset. Blått ljus har snabbt blivit ett populärt hälsotema eftersom vi nu vet att det stör vår naturliga sömncykel genom att avbryta melatoninproduktionen.

Våra analoga väckarklockor har det bästa av två världar. De avger inget ljus, vare sig blått eller annat, så du kan somna lugnt och stilla (och fortsätta sova). Men om du vill veta vad klockan är, kan nattljusfunktionen lysa upp ratten försiktigt med en knapptryckning.

# 2 Du kan förlita dig på analoga

Analoga väckarklockor är kända för sin tillförlitlighet. Eftersom de inte behöver anslutas till en elektrisk strömkrets kan de här klockorna inte sluta visa klockan, även om strömmen går. Som tur är, eller kanske tyvärr, kommer ditt larm inte heller att misslyckas med att ljuda!

Många analoga väckarklockor använder pålitliga batterier med lång livslängd. Byt ut dem så snart de är slut så att larmet fortsätter att ljuda även om strömmen går.

# 3 EMF-strålning

En annan aspekt att tänka på när det gäller digitala väckarklockor (liksom din mobiltelefon!) är att de kan avge elektromagnetisk strålning. Forskarna har precis börjat lära sig mer om dessa låga nivåer av strålning som sänds ut från digitala apparater som mobiltelefoner och datorer och som kan vara skadliga.

Dessa osynliga energivågor kan störa din sömn. Vissa experter anser dessutom att det kan finnas en koppling mellan elektromagnetiska vågor och cancer. För att undvika negativa konsekvenser för din sömn, ditt humör och din mentala och fysiska hälsa är det bäst att hålla digitala enheter borta från sovrummet.

Analoga väckarklockor är ett intressant och hälsosammare alternativ till digitala väckarklockor!

Hur använder du din analoga väckarklocka?

Ställa in tiden

Först måste du sätta in batteriet genom att ta bort batteriluckan på baksidan. 

På baksidan av väckarklockan finns två knappar. En knapp för tidsinställning och en knapp för larminställning. Larmknappen har en liten klocka på toppen. Först ställer du in tiden. Vrid på ratten tills tim- och minutvisarna på urtavlan visar rätt tid.

analog klocka

Ställ in larmet

Ställ sedan in larmet. Vrid inställningsknappen för larm tills den fjärde fasta visaren på väckarklockans urtavla visar den tid du vill att larmet ska ljuda. Skjut knappen ”Alarm ON/OFF” till ”ON” för att aktivera larmet. När larmet ljuder, för du ON/OFF-omkopplaren till ”OFF” för att stänga av det.

Snooze- och ljusfunktion

Du kan stänga av larmet genom att trycka på knappen på toppen av väckarklockan. Den här knappen aktiverar också ljuset om den trycks ned. Larmet stannar i fem minuter. Ljudet fortsätter att ljuda var femte minut tills du ställer larmknappen på ”OFF”.

Allmänt underhåll

Din klocka är lätt att underhålla. Torka bara av klockan med en mjuk och torr trasa och byt ut batterierna var 9-12:e månad eller när larmet stannar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *